Smilax lékařský kořen řezaný
Sušený, řezaný kořen smilaxu lékařského. Normální trávení.
Kategorie: | Byliny jednodruhové |
---|
Sušený, řezaný kořen smilaxu lékařského neboli přestup či sarsaparilový kořen (Smilax officinalis, Smilax aristolochiaefolia MILL. (S. medica Cham. A Schlechtend).
Smilax lékařský neboli sarsaparilla (lat. Smilax officinalis) je vytrvalá ovíjivá rostlina pocházející ze střední Ameriky a západní Indie. Využívá se a je známá v různých lidových medicínách. V tradiční čínské medicíně se sarsaparilla mísí s množstvím jiných rostlin, zatímco v tradiční ájurvédské se využívá čerstvá šťáva z listů k oplachům kůže.
Do Evropy se dostala v 15. století a fytoterapeuticky využitelnou částí se stal kořen, který obsahuje vysoké množství saponinů. Kořen smilaxu lékařského byl pro vysoký obsah saponinových látek hojně využíván i jako přísada do piva, což způsobovalo jeho bohatou pěnivost.
Vzhledem ke své zajímavé chuti a lákavému aroma je kořen smilaxu lékařského vhodný jako přísada do jiných čajových směsí, kde snadno překryje např. hořkou chuť.
Smilax lékařský přispívá k udržení normálních funkcí trávicího systému.
Zdravotní tvrzení týkající se této léčivé rostliny ve formulaci předložené Evropské komisi ke schválení (on hold): Normální trávení. Působí protizánětlivě.
Nařízení ES 1924/2006 o zdravotních tvrzeních a 1169/2011 o léčebných tvrzeních nám neumožňuje na těchto stránkách uvádět více informací k této léčivé rostlině.
Více informací získáte ze seriózních volně dostupných zdrojů na internetu a z kvalitní literatury.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích nebo v herbáři.
Tradiční použití:
Jednu polévkovou lžíci sušeného kořene přelijeme 750 ml studené vody a přivedeme k varu. Na mírném ohni povaříme 3–5 min. a necháme odstát. Poté scedíme a uvařený odvar rozdělíme do tří dávek, které užijeme během dne. Po třech týdnech užívání se doporučuje jeden týden pauza.
Surovina pro přípravu bylinného čaje - nálevu
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.