Dangšen kořen - Dang Shen
Dangšen je vytrvalou liánou původem z Číny, Japonska, Indie a jihovýchodní Asie. U nás v ČR pěstovat lze, květy očekáváme od května do června. Použitelnou a sběrnou částí je kořen dangšenu. Sběr se provádí u jednoletých či víceletých rostlin. Patří do čel...
Kategorie: | BYLINY |
---|
Dangšen je vytrvalou liánou původem z Číny, Japonska, Indie a jihovýchodní Asie. U nás v ČR pěstovat lze, květy očekáváme od května do června. Použitelnou a sběrnou částí je kořen dangšenu. Sběr se provádí u jednoletých či víceletých rostlin. Patří do čeledi Campanulaceae (zvonkovité). Dangšen pod latinským názvem Codonopsis pilosula se také nazývá jako ženšen chudých – jsou si vlastnostmi podobné. Nejčastěji je sbíraný kořen užíván v podobě tinktury, lze ho také kandovat či nakládat do medu.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této byliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích nebo v herbáři.
Příprava tinktury:
Jeden díl kořene dangšen na tři díly alkoholu (max. 60%), který je poté potřeba naředit. Doporučuje se 45% alkohol. Maceraci provádíme 14 dní za každodenního protřepávání. Po uplynutí doby scedíme přes gázu snažíme se vymačkat do sucha. Užíváme jednu malou lžičku ráno na lačno.
Tradiční užití: Nejlepšího výsledku dosáhneme užitím jedné lžičky kořenu na 250 ml vody 2× denně. Vařit 15 min. Podávat před jídlem nebo dvě hodiny po jídle.
Upozornění: Nenahrazuje pestrou stravu. Ukládejte mimo dosah dětí. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.
Doplněk stravy
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.