Masticha Chios surová
Masticha Chios, lat. Pistacia lentiscus, je dvoudomý stálezelený strom dorůstající výšky až 5 m. Roste v suchých a skalnatých oblastech kolem evropského Středomoří. Listy stromu masticha jsou střídavé, kožovité, tmavě zelené a bývají dlanitě zpeřené, kvě...
Kategorie: | BYLINY |
---|
Masticha Chios, lat. Pistacia lentiscus, je dvoudomý stálezelený strom dorůstající výšky až 5 m. Roste v suchých a skalnatých oblastech kolem evropského Středomoří. Listy stromu masticha jsou střídavé, kožovité, tmavě zelené a bývají dlanitě zpeřené, květenství je drobné.
Rostlina má velice aromatickou pryskyřici, která je sbírána jako koření zejména na jižních ostrovech Řecka u Egejského moře, kde ji nazývají Chiovy slzy. Jedná se o zpočátku tekutou surovinu, která při styku s chladnějším vzduchem tuhne a vytváří průhledné slzy nebo bochánky.
Masticha Chios se v surové podobě používá jako přísada při přípravě pokrmů a sladkostí, k přípravě léčiv, kosmetických přípravků a parfémů.
Používá se při ústní hygieně a přispívá k normální činnosti gastrointestinálního traktu.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o dalších účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu či v literatuře.
Tradiční užití:
Pro dospělého jedince se doporučuje užívat 2–3 g krystalků mastichy Chios za den. Vhodné je si dávku vložit do úst, nechat změknout a postupně začít kousat. Po nějaké době se vytvoří tužší žvýkačka. Při žvýkání se barva žlutá mění na světle bílou a neprůhlednou.
Před vložením do úst doporučujeme vyzkoušet tuhost mastichy. Pokud narazíte na čerstvý (měkčí) kousek, je vhodné ho nechat 1–2 dny mimo sáček, aby utuhl. Masticha poté utvoří tužší žvýkačku.
Surovina pro individuální použití
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.