Muňa muňa
Kategorie: | BYLINY |
---|
Tuto bylinu dorůstající výšky 1–2 metry můžeme nejčastěji nalézt na suchých kamenitých stráních v Peru. Je známa svou mentolovou chutí a pronikavým aroma. Díky silnému aroma byla využívána jako odpuzovač škůdců při uskladnění zeleniny. Poprvé byla muňa muňa popsána v 18. století španělskými kronikáři.
Jelikož muňa muňa není v Evropě příliš známou rostlinou a její užívání není hojně rozšířeno, žádná společnost nepodala návrh na uznání některého ze zdravotních tvrzení, pro které je muňa muňa tradičně užívána. Dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 tedy nesmíme o těchto zdravotních přínosech informovat. Více informací naleznete v herbáři.
Tradiční užití: Jednu vrchovatou polévkovou lžíci sušené nati muňa muňa přelijeme 750 ml studené vody a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 4–5 min. na mírném ohni a poté scedíme. Užíváme 3× denně sklenku odvaru. Odvar má zářivou jiskru a silně mentolovou chuť.
Upozornění: Nepřekračovat doporučené denní dávkování. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, dětem do 3 let. Nenahrazuje pestrou stravu.
Země původu: Peru
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.