Wayusa Green, Ilex Guayusa, drcená 150g
Wayusa - Cesmína gaguayusa, latinsky Ilex guayusa, je stále zelený keř z čeledi cesmínovité rostoucí v amazonském pralese.
Kategorie: | BYLINY |
---|
Stále zelený keř od řeky Napo
Wayusa - Cesmína gaguayusa, latinsky Ilex guayusa, je stále zelený keř z čeledi cesmínovité, kam bychom zarařidli i populárnější Cemsínu paraguayskou neboli Yerba Maté, které je národním nápojem Argentinců. Wayusa roste především v amazonském pralese v nadmořských výškách i 2000 m n. m. A našli bychom ji v Peru, Kolumbii a především Ekvádoru. Vyhovují ji opadavé lesy, a vzhledem k výskytu ve vysoké nadmořské výšce, i v podhůří a hornoamazonské oblasti.
Výškové rozpětí Cesmíny je celkem rozmanité, pohybuje se od 6 do 30 metrů. Listy mají eliptický a podlouhlý tvar. Na délku měří 7 až 22 cm a na šířku jen 2,5 až 7 cm. Bílé květy jsou vzhledem k výšce drobné a vyskytují se v hroznovitém květenství podobně jako u šeříku.
Díky stimulačním účinkům ji tamní indiáni přezdívají “noční strážce”. Jestliže potřebujete notnou dávku energie a soustředění, amazonská Wayusa je určitě správnou volbou.
Wayusa je doménou především ekvádorských indiánů z kmene Kičua, kteří si vaří odvar z listů především pro stimulační účinky. Wayusa jim pomůže být po dlouhou dobu bdělí a při lovu mají zbystřené smysly.
Wayusa povzbuzuje díky kofeinu, kterého obsahuje cca 90-110 mg / 2dl, tedy o něco méně než silnější káva. Díky obsahu L-theaninu, aminokyseliny, která působí na mozkovou aktivitu uklidňujícím účinkem, je povzbuzující efekt pozvolný a déle trvající.
Wayusa je charakteristická ovocno-bylinkovými tóny
Wayusa bez složek způsobujících hořkost nebo trpkost
Snadná a rychlá příprava:
Příprava Nálev
1 - 2 lžičky
Množství 250 ml
Teplota vody 100°C
Louhování 3 minuty
Složení 100% Wayusa - Cesmína gaguayusa
Obsah: 150 g
Země původu: Ekvádor
Nařízení ES 1924/2006 o zdravotních tvrzeních a 1169/2011 o léčebných tvrzeních nám neumožňuje na těchto stránkách uvádět více informací k této léčivé rostlině.
Více informací získáte ze seriózních volně dostupných zdrojů na internetu a z kvalitní literatury.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.