Harpagophyt, Ďáblův dráp, kořen drcený
Normální trávení. Normální stav kloubů a šlach. Chuť k jídlu.
Kategorie: | Klouby, kosti |
---|
Usušený, řezaný hliznatý kořen harpagofytu ležatého (Harpagophytum procumbens DC. a nebo Harpagophytum zeyheri Decne.).
Čertův (někdy ďáblův) dráp, Harpagophyt kořen (Harpagophyti radix cs.) je sukulent, který roste na okrajích Kalahari v tropické Africe. Svůj název dostal podle tvaru svých plodů. Místní Afričané používají kořen z této byliny na spoustu neduhů.
Zdravotní tvrzení týkající se této léčivé rostliny ve formulaci předložené Evropské komisi ke schválení (on hold): Normální trávení. Normální stav kloubů a šlach. Chuť k jídlu.
Nařízení ES 1924/2006 o zdravotních tvrzeních a 1169/2011 o léčebných tvrzeních nám neumožňuje na těchto stránkách uvádět více informací k této léčivé rostlině.
Více informací získáte ze seriózních volně dostupných zdrojů na internetu a z kvalitní literatury.
Podle vědeckých výzkumu hlízy obsahují harpagozid - protizánětlivou látku, která může být účinná např. v revmatologii. Harpago může pomoci při utlumení bolesti, tiší záněty a podporuje hojení. Podle klinických studií je svými účinky srovnáván i s nejmodernějšími syntetickými přípravky, bez vedlejších účinků. Doporučuje se sportovcům na podporu normálního stavu kloubů a šlach. Například v Německu je registrovaný jako lék pro léčbu degenerativních kloubních onemocnění.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás více o účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích nebo v herbáři.
Surovina na přípravu bylinného čaje.
Upozornění: Kořen Harpagofytu se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám ani diabetikům, neboť snižuje hladinu krevního cukru. Osoby s jakýmikoliv zdravotními problémy by měly zkonzultovat užívání tohoto kořene se svým lékařem.
Příprava odvaru (platí pro plody, semena, kořeny a kůry):
Jedna čajová lžička se vsype do 1/4 litru studené vody, podle potřeby necháme macerovat, přivede se k varu a necháme krátce povařit. V zakryté nádobě se nechá 15 minut odstát a scedí se. Odvar se připravuje vždy čerstvý. Pije se 1 - 2 x denně.
Složení: Harpagophyt kořen (Harpagophyti radix cs.) drcený
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.