Skořice cejlonská celá
Kategorie: | Koření |
---|
Skořicovník pravý (lat. Cinnamomum verum) je středně vysoký strom dorůstající výšky až 15 m. Známý je také jako skořicovník cejlonský s lat. názvem Cinnamomum zeylanicum. Domovinou mu je Srí Lanka a přilehlé pobřeží Indie. Kůra z pravého cejlonského skořicovníku poskytuje prvotřídní kvalitu svitků. Skořice se vyznačuje velice příjemnou charakteristickou vůní a chutí s podtónem citrónu.
Skořice má vliv na trávicí pohodlí, žaludek, chuť k jídlu a napomáhá též při potížích s plynatostí. Je doporučována pro podporu respiračního a kardiovaskulárního zdraví, podporuje cirkulaci krve, ovlivňuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Je známo, že skořice působí na reprodukční funkce a močové cesty, přispívá k udržení normálního zdraví kůže a sliznic. Skořice pravá má antioxidační vlastnosti.
Použití:
Skořice pravá je velice oblíbená při vaření, pečení i ve svařeném víně, pudincích, kaších i müsli. U nás se často používá zejména v kombinaci s jablky či hruškami. Je tradiční součástí různých kořenicích směsí používaných v Indii. Je vhodná do chutney (čatní), k masitým pokrmům, do marinád a gurmánských omáček.
Skladování: Skladujte pečlivě uzavřené.
Původ: Originální skořice pěstovaná na ostrově Cejlon.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.