Tzatziki
Kategorie: | Koření |
---|
Tzatziki (Zaziki) je kořenicí přípravek – původní řecká směs, kterou používáme do jogurtů, majonéz a salátů. Vyjímá se v hrachové polévce i bramborových plackách. Má příjemné aroma a chuť po česneku a pepři, které jsou v ní obsaženy.
Složení: Sůl (max. 32 %), česnek, kopr, kapie, pepř bílý.
Použití:
Tzatziki se používá zejména k přípravě stejnojmenné omáčky tzatziki. Můžeme vyzkoušet i do zeleninových salátů či na grilovanou zeleninu. Díky hrubšímu zpracování působí zároveň jako dekorativní prvek.
Řecká tzatziki omáčka
Potřebujeme:
- 1 kelímek pravého řeckého jogurtu,
- 1 lžíci citronové šťávy,
- 1 salátovou okurku,
- 1 polévkovou lžíci tzatziki.
Postup: Oloupanou okurku nakrájíme nebo nastrouháme na jemné nudličky a jemně posolíme. Vložíme do cedníku, zatěžkáme, aby odešla přebytečná voda. Po 30 min. sejmeme zátěž a papírovou utěrkou okurku dosušíme. Přidáme společně s ostatními ingrediencemi do pravého řeckého jogurtu a řádně zamícháme. V chladničce necháme odstát alespoň dvě hodiny, aby se chutě promíchaly. Pro získání tekutější varianty omáčky přeskočíme proces odvodňování okurky. Řecký jogurt můžeme nahradit plnotučným bílým, který smícháme s tvarohem či zakysanou smetanou. Hotovou omáčku podáváme ke grilovanému masu či zelenině.
Skladování: Uchovávejte v suchu a pečlivě uzavírejte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.