Adžvan, Ajwain, Koptský kmín, TRS 100g
Plody trochu připomínají náš kmín, chutí je ale blíž anýzu a bylina voní po tymiánu. Vhodné zejména do luštěninového jídla, různých dálů a luštěninových kaší.
Kategorie: | POTRAVINY |
---|
Adžvan, zvaný též koptský kmín, aiwain, adžvan, biskupská tráva, drsnoplodík moravčinovitý, latinsky Trachyspermum ammi je jednoroční bylina, pocházející z východního středomoří, odkud se rozšířila až do Indie, kde je dnes velmi ceněnou bylinou.
Plody trochu připomínají náš kmín, chutí je ale blíž anýzu a bylina voní po tymiánu.
Plody se v asijské kuchyni tradičně konzumují po tepelné úpravě - praží se na přepuštěném másle a tím se pak dochucují pokrmy, např. čočky (dály). Někde se přidává do pečiva.
Využití v kuchyni:
• Je vhodné zejména do luštěninového jídla, různých dálů a luštěninových kaší, jedna lžička na dva šálky luštěnin
• Mohou se přidávat do chleba jedna lžička na 4 šálky obilovin. Adžvan se přidává do těsta, z něhož se dělají purí a slané pečivo, do čatní a je součástí masál – směsí koření.
Hmotnost: 100 g celá semínka.
Použití: Vhodné k přidání při vaření do jídla, případně lze připravovat i jako čaj (1 lžička na šálek). Silné aroma se zvyšuje pečením nebo smažením a skvěle se hodí s bramborami nebo rybou. Velmi významné použití má v luštěninách.
Ájurvéda: pálivý, hořký, ohřívající, ostrá, VK-P+
Popis
Adžvan - Trachyspermum ammi je keř rostoucí po celé Indii. Jako koření se používají semínka. Má horkou, suchou a lehkou povahu. Výrazně zvyšuje Agní, zejména je vhodný při trávení většího množství obilovin nebo luštěnin.
Kontraindikace: Adžvan je málo vhodný pro konstituci Pitta, při velkých dávkách může dojít k oslabení tvorby mléka u žen a semene u mužů. Nežádoucími průvodními jevy mohou být i bolesti hlavy.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.