Ibišek květ proslazený, bez AZO 200g
Dužnaté červené kalichy ibišku súdánského (Hibiscus sabdariffa) mají kyselou chuť a jsou používány jako pochutina, potravina i léčivo. Květy jsou nejen chuťovým zážitkem s přírodním zdrojem vitamínu C ale i skvělá a současně zdravá ozdoba
Kategorie: | POTRAVINY |
---|
Bez AZO Barviva, Thajsko
Kandované květy jsou skvělou pochoutkou, jako ozdoba na cukrářské výrobky, Květy se také používá jako aromatikum a barvivo do čajových směsí a osvěžujících nápojů, kterým dodává výrazně červenou barvu a kyselejší chuť. Je přírodním vitamínem C. Květ ibišku jsou slazeny třtinovým cukrem.
Na celém světě roste zhruba 200 druhů ibišků, hlavně v Indii, Číně a tropické Africe. Ibišek súdánský je považován také za bylinu, která má léčivé účinky. Květy se rovněž zpracovávají na šťávu, želé nebo potravinářské barvivo.
Čaj ze súdánského ibišku je velmi oblíbený nýpoj Egypta. Tento nápadný keř patří do rodu slézů, který se nazývá Ibišek sabdariffa. Velké květy mají až 4 cm, mají tmavě červenou barvu a výraznou vůni a nakyslou osvěžující chuť. V arábii bývá většinou doslazován cukrem.
Sušené květy Súdanského Ibišku připravené v nálevu zahánějí hlad i žízeň, navíc obsahují velké množství vitamínu C. Hotové karkade vypadá jako pohár plný krve - tak sytě červenou barvu má. Zajímavostí je, že pokud hotové Karkade vlijeme do studené vody - zmodrá, podobně jako český sléz, který je s ibiškem příbuzný. Už méně známý je čaj výhradně ibiškový, který je velmi oblíbený zejména v Egyptě. Má lahodnou kyselou chuť, která se kompenzuje velkým množstvím cukru, a silné aroma. Barva je krvavě rudá.
Obsahuje např. vitamín B5, vitamín C, vápník, železo, fosfor, mangan, selen, draslík, vláknina, sacharidy.
Kalorická hodnota ve 100g: Energie 1256kJ (300 kcal), Bílkoviny: 3 g, Sacharidy: 72,4g (z toho cukry 65 g), Tuky: 0,7g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,03 g), Vláknina: 3,3 g
Složení: ibišek, třtinový cukr, konzervant E 220, kyselina citronová. BEZ AZO BARVIVA
Země původu: Thajsko
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.