Japan Genmaicha - rýžový čaj
Směs pravého zeleného čaje Bancha s prudce opraženou hnědou rýží zvanou genmai, má zajímavou oříškovou chuť s nádechem lehké hořkosti. Nálev je barvy světle žluté, až zelené, aroma je trávové a decentně nasládlé.
Kategorie: | Zelené čaje |
---|
Japan Genmaicha je směs pravého zeleného čaje Bancha s prudce opraženou hnědou rýží zvanou genmai. Čaj bývá přezdíván jako „popcorn tea“, protože pražená rýže při zpracování popraská, a připomíná tak popcorn. V originále zní Genmaicha jako „čaj hnědé rýže“ a je považován za lidový čaj, který je dostupný pro všechny. Má nízký obsah kofeinu a je známo, že v Japonsku jej podávají i dětem ve školách ke svačině. Díky pražené rýži má zajímavou oříškovou chuť s nádechem lehké hořkosti. Nálev je barvy světle žluté, až zelené, aroma je trávové a decentně nasládlé.
Zelený čaj zná lidstvo více jak pět tisíc let a je vnímán jako základní čaj. Největšími producenty jsou Čína a Japonsko. Je součástí východní medicíny, kde mu přisuzují až magické účinky. Spojován je s mnoha rituály i kulturními tradicemi, zejména v zemích jihovýchodní Asie. Obecně má zelený čaj svěží vůni a jemnější chuť než čaj černý. Sušené lístky by měly být zelené, pevné a lesklé. Jedná se o čaj, který prošel minimální oxidací.
Čajovník čínský působí jako antioxidant a podporuje fyzickou a mentální aktivitu. Pití čaje je vhodné pro udržení zdravého chrupu, podporuje stav kostí a kůže. Je doporučován při regulaci hmotnosti, je schopen normalizovat hladinu glukózy v krvi a metabolismus tuků. Podporuje normální zdraví srdce.
Doporučená příprava:
Dvě čajové lžičky (8–10 g) přelijeme 500 ml vody o teplotě 70 °C a louhujeme 1 min., poté scedíme a podáváme. Z tohoto čaje lze připravit až tři nálevy. S každým dalším nálevem prodlužujeme dobu louhování o jednu minutu.
Zákonné zařazení: Čaj pravý zelený ochucený
Složení: Japan Bancha, pražená rýže.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.